I francouzské makronky mají svůj svátek

8.3.2018  |  Gourmet  |  Autor: mathew

Jestli máte momentálně chuť na nějakou sladkost, doporučujeme vám nečíst tento článek. Může to skončit okamžitým úprkem do francouzské cukrárny.

20. března se tradičně již šestým rokem slaví "Den makronků" (Le Jour du Macaron), který symbolizuje příchod jara. Hodně světoznámých cukráren přibalí v tento den k nákupu makronků ještě nějaké další zdarma. Takovéto akce praktikují v.New York City, Bombaji, Torontu nebo ve Vancouveru.

 

 

Les macarones, nebo-li česky makronky, je druh francouzského křehkého mandlového dezertu s různými náplněmi. Odkud se vlastně vzaly? Jak Itálie, tak Francie si nárokují uznání původu tohoto dezertu. Jedna z verzí dokazujících původ pochází z roku 791, kdy v jednom z klášterů dvě jeptišky, sestra Margareta a sestra Mary-Elizabeth, údajně vymyslely recept na makronky proto, aby neporušily strohá klášterní dietní pravidla, ale zároveň si mohly dezert vychutnat.

Také je ovšem známo, že recept na makronky byl vytvořen i šéfkuchařem Kateřiny Medicejské pro její svatbu s vévodou Orleánským v roce 1533 v Itálii a ona jako první přivezla makronky do Francie. Nicméně není překvapením, že v mnoha francouzských městech koluje vlastní příběh spojený se vznikem makronků. Makronky slepené ze dvou pusinek, jak je dnes známe, se začaly dělat teprve na začátku 20. století, kdy je Pierre Desfontin slepil k sobě čokoládovým krémem.

Pokud chcete ochutnat pravé francouzské Les macarones, můžete ve Francii zajít do jednoho z těchto známých obchodů.

 

Cukrárna Ladurée

 

Shop Pierre Herme

 

Boutique Hugo&Victor

 

Jestli v blízké době neplánujete cestu do Francie, nabízíme vám tento videorecept na pravé francouzské makronky. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!

 


Zdroj: luxuo.com, macaroncafe.com, fabsculture.wordpress.com, gurmade.ru